Smażone parówki z szynką i serem

Z SERII: PARÓWKI NA KAŻDY SPOSÓB

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
  • 4 parówki
  • 4 plasterki szynki (dowolnej)
  • ser żółty
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, kucharek
  • dowolny sos
Przygotowanie:
Parówkę zawinąć w ser żółty i szynkę (szynka od zewnętrznej strony) lub jeśli ser nie jest w plasterkach położyć parówkę na plasterku szynki, posypać ją utartym serem żółtym i zawinąć w szynkę (jak poniżej na zdjęciach). 
Jajko rozbić i wymieszać z odrobiną soli, pieprzu i kucharka. Zawiniętą parówkę ze wszystkich stron umoczyć w przyprawionym jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Tak zrobić ze wszystkimi parówkami. Następnie wrzucić je na rozgrzany olej i smażyć aż do zarumienienia bułki tartej. 

Smażąc należy być ostrożnym żeby wszystko się nie rozleciało. Żeby sobie ułatwić można wbić w każdy rulonik wykałaczkę. 
Parówki podawać z wybranym sosem (keczup, sos czosnkowy, musztarda) lub jak kto woli - bez. 


Żeby przygotować tak smażone parówki nie trzeba posiadać wielkich umiejętności kulinarnych. Po prostu trzeba być ostrożnym podczas smażenia żeby szynka się nie rozwinęła. Szczerze mówiąc mnie udała się tylko pierwsza z powyższego zdjęcia parówka, ponieważ inne się trochę rozleciało. Ale mimo wszystko danie było smaczne i dość syte :)




życzę smacznego i powodzenia w przygotowywaniu!

7 komentarzy:

  1. dobre :) polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak sie rowalaja polecam szynke szwardzawaldzka ktora jest bardzo cienka, idealnie przykleja sie do sera i nic sie nie rozpada a po usmazeniu daje fajna chrupiaca skorke. do jajka mozna dodac tez duuuuuzo przypraw np gyrosa itd.

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety mi też się rozpadło, mogłam jeszcze dodać jakiejś przyprawy ale zapomniałam, ale mimo wszystko bardzo smaczne, polecam jako szybki obiadek

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczne !
    Jeżeli się rozpada to można spiąć wykałaczką :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wiem co jutro zrobię na śniadanie ;D

    zapraszam też do mnie http://lapacz-snow-honii.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmm na pewno się przyda, bo czasami takie szybkie pyszne danie rano dobrze zjeść

    OdpowiedzUsuń
  7. 22 yr old Software Engineer III Taddeusz McCrisken, hailing from Longueuil enjoys watching movies like Body of War and Puzzles. Took a trip to Archaeological Site of Atapuerca and drives a Bugatti Royale Berline de Voyager. witryna internetowa

    OdpowiedzUsuń