KTO LUBI KALORIE? :)
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- ziemniaki lub gotowe frytki
- pierś z kurczaka
- przyprawa gyros
- olej
- sałatka (np. pekińska)
- sos czosnkowy, keczup, sos do hamburgerów lub inny
- sól (do frytek)
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w paski na frytki, i wrzucić na rozgrzany olej. Pierś z kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę i posypać przyprawą gyros, następnie wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Dusić kilka minut, później smażyć aż mięso się zarumieni (aby mięso było miększe można w trakcie duszenia wlać pół szklanki wody). Po usmażeniu frytek i mięsa należy ułożyć składniki warstwami kolejno: frytki, sałatka (tu można polać keczupem), mięso. Całość polać wybranym przez siebie sosem. Polecam sos czosnkowy! Danie gotowe do podania :)
Do kebaba na frytkach najbardziej polecam sałatę pekińską oraz sos czosnkowy własnej roboty. Dla urozmaicenia smaku można również delikatnie polać całość keczupem.
(na zdjęciach: sos czosnkowy "Pudliszki")
smacznego życzę!
zjadłabym!!!
OdpowiedzUsuń