Popularne przepisy

poniedziałek, 10 stycznia 2011

Kebab na frytkach

KTO LUBI KALORIE? :)

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:
  • ziemniaki lub gotowe frytki
  • pierś z kurczaka
  • przyprawa gyros
  • olej
  • sałatka (np. pekińska)
  • sos czosnkowy, keczup, sos do hamburgerów lub inny
  • sól (do frytek)
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w paski na frytki, i wrzucić na rozgrzany olej. Pierś z kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę i posypać przyprawą gyros, następnie wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Dusić kilka minut, później smażyć aż mięso się zarumieni (aby mięso było miększe można w trakcie duszenia wlać pół szklanki wody). Po usmażeniu frytek i mięsa należy ułożyć składniki warstwami kolejno: frytki, sałatka (tu można polać keczupem), mięso. Całość polać wybranym przez siebie sosem. Polecam sos czosnkowy! Danie gotowe do podania :)


Do kebaba na frytkach najbardziej polecam sałatę pekińską oraz sos czosnkowy własnej roboty. Dla urozmaicenia smaku można również delikatnie polać całość keczupem. 
(na zdjęciach: sos czosnkowy "Pudliszki")





smacznego życzę!

1 komentarz: